13 oblíbených dietních lží a mýtů
Vynechat večeře. Jíst jen zeleninu a ovoce. Anebo light potraviny. Opravdu tohle všechno platí, abyste zhubli? Nebo je vše jinak. Výživoví poradci dali dohromady nejčastější dietní lži.
Existují potraviny, po kterých se hubne.
Žádné potraviny, které by měly minusové kalorie neexistují. Jsou potraviny méně kalorické a kaloričtější, ale po žádné potravině nezhubneme. I u těch méně kalorických musíme kontrolovat, v jakém množství je přijímáme. Jednou z potravin, po kterých se téměř nepřibírá, je celer, protože obsahuje asi 90 % vody.
Pokud nebudu vůbec jíst, zhubnu.
Pokud přestanete jíst, tělo reaguje na ztrátu zdroje energie tak, že sáhne do tukových rezerv, ale také do bílkovin svalů. V případě, že se přísun energie obnoví (většinou nad množství potřebné pro běžné denní aktivity), okamžitě začne rychle ukládat nové rezervy (jo-jo efekt).
S umělými sladidly se hubne samo.
Aspartam je 200x sladší než cukr a na to si organismus rychle zvykne. Chuť na sladké vzroste, takže pozor. Umělá sladidla mají jen nižší obsah energie. Také lidé, kteří holdují „dietním“ limonádám jsou tlustší než ti, kteří pijí neslazené nápoje.
Sex je velmi dobrou aktivitou k hubnutí.
Při sexu se sice spálí kalorie, ale není vhodnou náhražkou pro sportovní aktivitu. Problémem je zejména intenzita i délka trvání této aktivity. Aby člověk při milování opravdu zhubnul, musel by mít sexuální apetit šimpanze bonobo, který má sex až 60x denně, nebo lva, jehož milostné hrátky trvají někdy celých pět dní a nocí.
Ostrá jídla spalují tuky.
I když třeba chilli dokáže zahřát tělo, neboť stimuluje krevní oběh, a člověk se začne potit, s hubnutím a odbouráváním tuků to vůbec nesouvisí.
Pití během jídla vede k tloustnutí.
Tento mýtus je založen na teorii, že voda zředí žaludeční šťávy, čímž se zpomalí zažívání, a to vede ke zvýšení tělesného tuku. Podle vědců ale pití během jídla trávení naopak pomáhá. Výjimkou je alkohol. Po něm se skutečně přibírá.
Nejlepší je jíst jen ovoce a zeleninu.
Ne. Ovoce má mnoho vitaminů a téměř žádný tuk, ale obsahuje tzv. rychlé sacharidy. Třeba velký banán (150 g) má kolem 18 g cukru. Kaloričtější než banán jsou z ovoce jen datle a avokádo. Ještě větší kalorickou bombou je sušené ovoce.
Při hubnutí stačí jíst jen zeleninu.
Jíst pouze zeleninu je ale pro zdravé tělo nevhodné. Jídlo musí být vyvážené – musíme mít dostatečný příjem bílkovin, c u k r ů a tuků.
Ananas při hubnutí spaluje tuky.
Tvrdí se, že ananas obsahuje enzym bromelin, který pomáhá přeměně tuků ve svalovou hmotu, ale jde jen o mýtus. Bromelin jako enzym štěpící bílkoviny na tělesný tuk nemá žádný vliv. Za snížení hmotnosti při ananasové dietě může hlavně výrazné snížení energetického příjmu, ale při nedostatku bílkovin hrozí ztráta svalové hmoty.
Ořechy jsou tučné, proto nejsou při dietě vhodné.
Ořechy obsahují zdraví prospěšné nenasycené tuky. Při dietě se doporučuje zhruba hrst (cca 30 g) přírodních ořechů denně (mandle, kešu nebo vlašské ořechy), což se rovná asi 850 kJ. Vyhýbejte se ale praženým a soleným ořechům.
Pokud nebudu jíst přílohy, zhubnu.
Jíst pouze maso se zeleninou nám zajistí menší příjem kalorií. Strava bez příloh ale není nikdy vyvážená. Organismus postrádá vitaminy, minerální látky, sacharidy a vlákninu, které z příloh přijímáme nejčastěji. K obědu si dopřejte klidně brambory, rýži či těstoviny, ale při večeři vše raději nahraďte zeleninou.
Po bramborách se tloustne.
Brambory jsou naopak vhodnou přílohou při stabilizaci váhy. Vhodné je vařit je ve slupce a sníst maximálně 150 gramů. Když budete pro vaření používat čerstvé brambory, které obsahují až 80 % vody a ve 100 g mají jen 295 kilojaulů, nemůžete přibrat. Tloustne se jen po tuku na fritování hranolek, kroket a chipsů.
Zhubnu, pokud vynechám tuky.
Tuk je pro fungování našeho těla velmi důležitý. Tuky by měly ideálně tvořit asi 20 – 30 % naší stravy. Dvě třetiny tuků by mělo být nenasycených, jedna třetina nasycených. I když existují zdravé tuky (rostlinné oleje) i jejich příjem je potřeba omezit, protože i ony jsou kalorické. Na druhou stranu brání cévním a srdečním chorobám.
Zdroj: Rozhovor s MUDr.Liborem Vítkem v časopise Téma
-
Více článků naleznete v rubrice: Výživa a zdraví