Peking olympijský (3)

Peking je nechvalně znám svým silně znečištěným ovzduším. Téměř dvě stovky továren, tepelných elektráren a dalších znečišťujících podniků již byly z města vykázány, nicméně je nahradily tři miliony automobilů, které nyní podle odhadů jezdí ulicemi sedmnáctimilionového Pekingu. Ke znečištění přispívají také prašné bouře přinášející jemný písek z pouště. Kolem Pekingu byl proto vytvořen tzv. Zelený pás, po celém městě a především na sever od centra bylo zasazeno 28 tisíc stromů. Jako součást olympijské vesničky vyrostl na sever od Ptačího hnízda les s umělou řekou a mokřadly. Během konání srpnových her se navíc zastaví provoz velké slévárny a chemičky, dvou nejhorších znečišťovatelů vzduchu, a bude významně omezeno používání automobilů. Již při loňském summitu afrických států a  Číny si něco podobného Pekinčané vyzkoušeli – v garážích tehdy muselo zůstat 490 tisíc aut státních zaměstnanců. Pro přesnější předpovídání počasí během her byla vypuštěna družice „Vítr a mrak 2D“ a vláda začala počítat dny, kdy je namísto silné vrstvy smogu vidět nebe. V srpnu 2007 to prý bylo 26 dní.

Převýchova obyvatel Pekingu.
Pro nápravu některých „zlozvyků“ pekingských obyvatel byl založen speciální výbor, povolány zástupy dobrovolníků a popsány desetitisíce výchovných plakátů. Vyhlašují se stále nové výchovné kampaně, např. „Čistá olympiáda nebo „Usměvavý Peking“. Výchovnými kampaněmi se bojuje proti hlasitému chrchlání a plivání na ulici, pohazování odpadků, notorickému předbíhání ve frontách, křiku a nadávání na veřejnosti. Pokutu 50 jűanů (asi 125 Kč) zaplatí každý, kdo bude přistižen při porušování těchto pravidel a zákazů. V rámci kampaní byl na každý jedenáctý den v měsíci vyhlášen „Den spořádaného stání ve frontě“, kdy po městě chodí dobrovolníci a snaží se přesvědčovat občany, aby se u přepážky v bance či na poště nestrkali a nepředbíhali, aby se nehrnuli do metra hlava nehlava, netlačili se, jak tomu obvykle je, ale aby vyčkali, až lidé vystoupí a pak postupně, jak stojí v řadě nastoupili. Na zdech ve stanicích metra, na zastávkách autobusů, ale vlastně na každém sloupu, v taxících, prostě všude visí plakáty a letáky s instrukcemi, jak se chovat „civilizovaně“. Také již zmínění taxikáři se v těchto dnech musí mít na pozoru: firemní inspektoři totiž chodí na tajné kontroly a pokud nachytají řidiče, jak ve voze spí, kouří, má tam nepořádek či nepříjemný zápach, přísně ho pokárají a pokutují až 200 jűany (500 Kč).

Dvacet anglických frází má zpříjemnit pobyt cizincům.
Čínská vláda se také snaží v rámci příprav na olympiádu občany města vzdělávat. Pro taxikáře, policisty i další zaměstnance služeb byly zavedeny mimořádné kurzy angličtiny. Pro potřeby obyčejných občanů byl vytvořen seznam dvaceti anglických frází, jejichž znalostí by pekingští občané mohli přispět k tomu, aby se olympijští hosté cítili vítáni. Byly také vyměněny všechny vývěsní štíty na obchodech, restauracích i označení ulic v tzv. Chinglish, zkomolené angličtině.
V Pekingu všechno rychle spěje k onomu magickému osmičkovému datu zahájení her.

Zdroj: Tereza Martincová, Země Světa

publikováno: 26.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig