Olympijské hry v Pekingu pod závojem smogu

Organizátoři srpnových olympijských her v Pekingu již připouštějí, že vysoké koncentrace smogu v ovzduší jsou opravdovým problémem. Zatím vše jen bagatelizovali a tvrdili, že do zahájení her bude vše v nejlepším pořádku. Zda se jim podaří vysoké koncentrace škodlivých látek v ovzduší snížit na přijatelné hodnoty si netroufají odhadnout ani odborníci na danou problematiku.

Primátor Pekingu Guo Jinlong se zavázal, že v průběhu (8. – 24.8. 2008) poskytne Peking sportovcům, trenérům, novinářům i divákům z celého světa služby na nejvyšší úrovni. Představitelé čínského hlavního města už vydali příkaz největší ocelářské společnosti v Pekingu, aby odpojila z provozu výbušné vysoké pece, které nejvíc ovlivňují kvalitu vzduchu.. Během trvání Her se také očekává, že vstoupí v platnost různá dočasná omezení v dopravě na omezení provozu.
Účinnost všech opatření bude ale záviset na příznivých klimatických podmínkách v době her. Bezvětří nebo inverzní klima s malou cirkulací vzduchu může situaci zhoršit. Nejvíce „ohrožené“ sporty tak budou vytrvalostní disciplíny jako maratón nebo cyklistika.

Další článek o olympiádě: Peking olympijský.
publikováno: 15.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig